Dainos, kurios budino Lietuvos tautą

Dainos, kurios budino ir telkė Lietuvos tautą. Kokios jos? Ko gero, kiekvienam lietuviui tokių kūrinių sąrašas bus daugiau mažiau skirtingas. Visgi, Popdainos.lt kolektyvas nusprendė išsakyti savo nuomonę ir priminti kelias prasmingas lietuviškas dainas.

Akcentavome tuos kūrinius, kurie turėjo didelę reikšmę lietuvių tautinės dvasios kėlimui ir vienijimui. Manome, kad šios dainos turi būti nepamirštos ir perduodamos karta iš kartos. Primenamas istorinis kontekstas, kokiomis aplinkybėmis tie muzikos kūriniai buvo parašyti ir atlikti.

Dainos

Tėvyne dainų ir artojų – nuostabi Justino Marcinkevičiaus sukurta (žodžiai) daina, kurią atlieka grupė Rondo.

„Šaukiu aš tautą, GPU užguitą.“ Tai 1941 metais Bernardo Brazdžionio sukuros eilės. 1989 metų vasario 16 dieną šios eilės pirmą kartą nuskambėjo, kaip daina. Muziką jai sukūrė Gintautas Abarius. Kūrinį minėjimo dieną atliko Vytautas Kernagis. Būtent šis dainininkas ir buvo vienas iš tų šauklių, kuris ne vienus metus kėlė lietuvių tautinę savimonę.

Vytautas Kernagis – Šaukiu aš tautą

Bunda jau Baltija. Kūrinys suvienijęs tris Baltijos šalis. Dainą sukūrė latvis Boris Reznik. Pirmą kartą ji nuskamėjo 1989 metais, kuomet vyko tris kaimynes vienijanti iniciatyva – Baltijos kelias. Tų metų rugpjūčio 23 dieną nusidriekė net 650km ilgio susikibusių žmonių grandinė. Tai buvo išties ypatinga diena visam pabaltijui.

Bunda jau Baltija

Pabudome ir kelkimės. Šios dainos žodžius sukūrė Kęstutis Genys, o muziką – Rolandas Paulauskas. Būtent pastarasis žurnalistas, visuomenininkas ir politinis veikėjas atliko šį kūrinį.

https://youtu.be/LEIf7bQed6g
Rolandas Paulauskas – Pabudome ir kelkimės

„Tai uždaryk mane, Tevyne savyje..O tu man atsakai: „Aš – tavo laisvė!“. Legendinė daina „Laisvė“, kuri skambėjo ypač jautriu Lietuvai metu. 1990 metų sausio 13 dieną šis kūrinys telkė mūsų tautą atstovėti už savo laisvę! Ir mums pavyko! Deja, ši diena pareikalavo mūsų tautiečių gyvybių, tačiau dėl šios priežasties turime vertinti tai, ką jų ir kitų žmonių dėka pavyko iškovoti.

Eurika Masytė – Laisvė.

Dainą, pagal Justino Marcinkevičiaus eilėraštį, sukūrė ir atliko Eurika Masytė. Šis kūrinys vis dar dažnai skamba valstybinių švenčių metu.

Marijonas Mikutavičius – Trys milijonai.

Kūrinys buvo sukurtas ir skambėjo kiek kitokiame kontekste nei prieš tai girdėtos dainos. Visgi, jo misija buvo ta pati. Sutelkti tautą ir pakelti jos dvasią, stiprybę. Ko gero, viena populiariausių visų laikų lietuviškų dainų, kuri skamba tiek sporto, tiek ir valstybinių renginių metu. Pirmą kartą „Trys milijonai“ nuskambėjo 2000 metais. Su šiuo kūriniu į Sidnėjaus Olimpines žaidynes buvo išlydėta Lietuvos sportininkų komanda.

Lauksime komentarų

Tai ir yra tos dainos, kurios mums pirmiausiai iškilo prieš akis rengiant šį tekstą. Net neabejojame, kad šį sąrašą turėtų papildyti dar ne vienas kūrinys. Lauksime jūsų nuomonių su pasiūlymais šio straipsnio komentaruose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *