Įdomu: Kiek uždirba Lietuvos dainininkai

Kiek uždirba Lietuvos dainininkai – įdomu, smalsu daugeliui, nes lietuviai mėgsta skaičiuoti svetimus pinigus 😀 Tai tarsi žymeklis, nusakantis kiek sėkmingas yra tam tikras žmogus. Šiuo atveju Lietuvos dainininkas. Kai sužinom kiek uždirba kitas, tuomet galim palyginti su savo situacija. Kiek sėkmingas lyginant su kitu esu aš.

Lietuvos dainininkai uždirba labai skirtingai ir pajamų srautai yra svyruojantys, nestabilūs. Pavyzdžiui intensyvūs darbo laikotarpiai yra vasara ir didžiosios metų šventės – Kalėdos, Naujų metų išvakarės. Šiais mėnesiais Lietuvos muzikos atlikėjų honorarai patys solidžiausi.

Už koncertą nuo 5000 eurų

Socialinėje erdvėje sklando gandai, kad eilė Lietuvos daininkų minėtų laikotarpiu už savo koncertą gali tikėtis ne mažiau 5000 eurų atlygio. Prie tokių atlikėjų būrio galima priskirti tokius muzikos grandus kaip Marijonas Mikutavičius, Andrius Mamontovas, Egidijus Dragūnas, Džordana Butkutė, Jazzu, Donatas Montvydas, Saulius Prūsaitis, Lilas ir Innomine ir tt.

Tad jeigu minėti dainininkai aktyviai koncertuotų visą vasarą, akivaizdu, kad jų mėnesio pajamos būtų pakankamai įspūdingos. Žinoma, koncertai nevyksta kiekviena diena. O pagrindine tik savaitgaliais, tačiau ir tokiu atveju per mėnesį susidaro kelios dešimtys tūkstančių eurų.

Atlygio dydį lemia žinomumas, profesionalumas, produktyvumas

Išvardinome keletą brangiausių Lietuvos muzikos atlikėjų, bet yra daug kitų, kurie tenkinasi mažesnėmis sumomis. Jų honorarų dydis priklauso nuo jų žinomumo, profesionalumo, produktyvumo. Kiek jiems yra pavykę išleisti populiarių dainų ir kaip dažnai jie mirga mūsų šalies žiniasklaidos priemonėse.

Dažniausiai nuo 1000 iki 2000 eurų už koncertą

Visgi, įvertinus visą Lietuvos dainininkų kontekstą, būtų galima susidaryti nuomonę, jog didžioji dalis atlikėjų už kviestinį koncertą (pvz miesto ar miestelio šventėje) uždirba nuo 1000 iki 2000 eurų. Nors sumos kelis kartus mažesnės nuo grandų, bet tenka pripažinti, kad jie taip pat neturėtų skursti. Žinoma, tai nėra grynasis pelnas, o tik pajamos. O akivaizdu, kad atlikėjai turi ir su savo darbu susijusių išlaidų. Kaip pvz atvykimas į koncertą, sceniniai rūbai, audio įrašai ir pnš.

Keletas pajamų šaltinių

Dauguma Lietuvos dainininkų dirba pagal autorines sutartis arba individualią veiklą, o ir toks dalykas, kaip fiksuotas atlyginimas šioje srityje nelabai egzistuoja. Tad įvardinti vidutines atlikėjų pajamas yra sudėtinga užduotis. Juolab, kad yra keletas skirtingų šaltinių, iš kurių plaukia pajamos į Lietuvos dainininkų kišenę:

  • Honorarai už koncertus, į kuriuos yra pakviečiami.
  • Uždarbis iš savo iniciatyva organizuojamų koncertų.
  • Pajamos iš muzikinių albumų pardavimo.
  • Uždarbis už grojamas dainas radijuje, televizijoje bei internetinėse platformose, tokiose, kaip spotify.
  • Atlygis už renginių ar laidų vedimą televizijoje.
  • Pajamos už savo atvaizdo ar vardo naudojimą reklamose

Taigi, jeigu dainininkas yra dažnai kviečiamas koncertuoti vasarą bei kalėdiniu laikotarpiu. Jei per metus suorganizuoja kelis koncertus, į kuriuos tarkim susirenka po kelis tūkstančius žmonių. Jei išleidžia populiarų muzikinį albumą bei jo dainos dažnai grojamos radijuje ar mokamose interneto platformose. O jeigu dar ir turi kokį nors savo vaidmenį televizijoje, tuomet jo metinės pajamos gali siekti ir kelis šimtus tūkstančių eurų.

Kaip ten bebūtų, kiek uždirba Lietuvos dainininkai yra labai slidus klausimas, nes šioje srityje nėra konkrečios uždarbio formulės, kuri galiotų daugeliui. Atlikėjo pajamos ir pelnas priklauso nuo daug faktorių, o ir tie faktoriai yra nuolat kintantys. Tad belieka konstatuoti, jog sėkmingiausi Lietuvos muzikos atlikėjai tikrai neskursta 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *