Dainos apie Lietuvą – visų laikų TOP 10

Dainos apie Lietuvą – sujaudina kiekvieną lietuvį, kad ir kur jis šiuo metu begyventų. Lietuviškos dainos yra tai, kas suartina ir vienija mūsų tautiečius.

Lietuviai ilgus amžius kovojo, kad tokia šalis, kaip Lietuva išliktų ir gyvuotų. Tuo tarpu šalies dainiai stengdavosi ir iki šių dienų stengiasi apdainuoti Lietuvos grožį, istoriją, tautos vertybes.

POPdainos.lt kolektyvas nusprendė išskirti TOP 10 dainų apie Lietuvą. Jei manote, kad kažką praleidome ar pozicijos turėtų būti kitaip išsidėsčiusios, tuomet kviečiame savo nuomonę išsakyti komentarų skiltyje pranešimo apačioje.

Dainos apie Lietuvą – TOP 10

1. Tautiška giesmė – iki kaulų smegenų visiems mums puikiai žinomas muzikinis kūrinys, Lietuvos himnas. Gal tai ir nėra pati gražiausia daina apie Lietuvą, tačiau tai jau eilę metų visus pasaulio lietuvius vienijantis kūrinys, kurį giedodami atiduodame pagarbą visiems gyviesiems ir anapilin iškeliavusiems mūsų tautiečiams. Tad nors tai ir nėra daina, o giesmė, tačiau manome, kad būtent ja ir turime pradėti šį „Dainos apie Lietuvą” TOP 10.

2. Kokia nuostabi, Lietuva esi – Kipro Mašanausko kūrybos daina. Kūrinys atspindintis tautos dvasinę, emocinę situaciją, kuomet buvo sudėtingi laikai mūsų žemelėje. Visgi, kaip ir šioje dainoje, taip ir tautoje, išlikome vieningi ir galime pasidžiaugti, kad gyvename nepriklausomoje šalyje. „Už rankų susiėmę, apjuoskim Lietuvėlę, Žemelę šventą bočių išsaugotą mums”.

3. Mano kraštas – Gyčio Paškevičiaus kūrybą, darbą įprasminanti daina. Ir ne tik jo. Visų mūsų. Mūsų ir mūsų protėvių. Mūsų kraštas. „Jei tavęs nėra, į ką man atsiremti? Kaip surasti ryto saulę languose? Į kurią pasaulio pusę reikia žengti? Kaip išsaugot tavo vardą, Tavo vardą vaikuose?”.

4. Sudainuokime Lietuvą – dar viena jausminga daina, kuri kviečia lietuvius vienytis ir dainuoti lietuviškas dainas kartu.

5. Nupiešiu Lietuvą – labai graži daina, kurią atlieka vaikų choras. Dainą sukūrė Inga Šeduikienė, už tai jei ir norime padėkoti.

„Žaliai tapysiu pievas ir miškus,
Rugiagėles melsvas, laukus geltonus
O jei pavyks, nupiešiu būtinai
Širdelių raudonų tris milijonus”.

6. Mano žemė Lietuva – nuotaikinga daina apie Lietuvos gamtos grožį bei didingą istoriją. „Kvepia nuo žiedų marga, mano mylima gimtinė. Čia gyva tėvų kalba, čia mano žemė Lietuva. Išklajoti čia miškai, išbraidyti čia šilojai”.

7. Tu, Lietuva, mana! – lietuvių liaudies daina, kurią atlieka Veronika Pavilionienė ir Valstybinis dainų ir šokių ansamblis. Mūsų liaudies paveldas. „Tu Lietuva, tu mano, tu graži Tėvyne”.

8. Lietuva – linksma daina, kurią sukūrė ir originaliai įrašė atlikėja Wika. Geros nuotaikos gūsis garantuotas 🙂

„Lietuva, mūsų Lietuva, aš nevažiuosiu iš čia,
Anglija, Ispanija manes nesuvilios.
Ir jokių apelsinų aš neskinsiu niekados.”

9. Ar mylit ją jūs – Marijonas Mikutavičius taip pat dainos pagalba išreiškė savo jausmus Lietuvai ir uždavė klausimą o ar mylit Ją jūs?

10. Egidijus Sipavičius – Pagaminta Lietuvoje – „Bet tai šalis, kur tave pagamino”, ko gero, galima prikibti prie šių dainos žodžių, nes žmonių gimimo virsmas yra įvardintas, kaip gamyba, tačiau bet kokiu atveju tai populiari daina apie Lietuvą.

„Kas yra Lietuva
Mums su tavim, galvok širdim..”

Ir tai tik 10 dainų, kurios puošia mūsų kultūros paveldą. Dar kelios dešimtys lietuviškų dainų galėtų pretenduoti į šį TOP 10, bet šįkart būtent šios dainos apie Lietuvą tapo mūsų pasirinkimu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *