Happy Birthday dainos istorija

Happy Birthday arba lietuviškai „Su Gimimo diena”, tikriausiai populiariausia daina pasaulyje nuo jos pirmo pasirodymo Kentukio darželyje. Dainos populiarumą nulėmė jos paprastumas ir tuo pačiu unikalumas. Daugiau kaip prieš šimtmetį ši daina „tapo” laisva nuo autorystės teisių po daug kartų ginčyto teismo sprendimo.

Paini Happy Birthday dainos istorija

Manoma, kad ši daina buvo sukurta mokytojos Patty Hill kartu su seserimi pianiste Mildred. Daina buvo dainuota kaip „Labas rytas“ (angl. Good Morning) apie 1893 metus. Los Andželo teismo teisėjo sprendimas, kad šios dainos tekstas yra vieša nuosavybė gali kainuoti Warner/Chappell muzikos kompanijai milijonus honorarų.

Jungtinių valstijų teisėjas George H King pabrėžė, kad teisės gautos iš kompanijos Hills 1935 metais. Vėliau perėjusios kompanijai Birch TreeGroup, o tuomet nusipirktos Warner/Chappell 1988 metais. Tai tiesiog apima specifines pianino melodijas, bet ne jos žodžius.

Teismo ieškinys buvo pradėtas vieno iš dokumentinio filmo apie populiariąją dainą kūrėjų iniciatyva. Jie taip pat ginčijosi, kad muzikos leidėjams būtų griežtai nurodyta gražinti „milijonus dolerių neteisėtų licencijavimo mokesčių“ surinktų per visus metus. Manoma, kad ši daina Warner/Chappell kompanijai uždirbo apie 2 milijonus svarų per metus.
Po naudingo teismo sprendimo ieškovų advokatas Randall Newman sakė: „Daina „Su Gimimo Diena“ pagaliau, po 80-ies metų laisva. Pagaliau baigėsi žaidimai. Tai neįtikėtina“.

Ilga ir teisiškai vingiuota dainos istorija prasidėjo XIX amžiuje, kai kompanija Hills išleido dainą „Labas rytas visiems“ (angl. Good morning to all) kaip dainą „kurią galėjo lengvai išmokti net ir jauniausi vaikai“, su Mildred sukurta muzika ir Patty kurtais žodžiais „Labas rytas jums, labas rytas jums, labas rytas mieli vaikai, labas rytas visiems (angl. Good morning to you, Good morning to you, Good morning dear children, Good morning to all).

Vėliau šios dainos teisės buvo perleistos Summy Co ir išleistos dainų knygoje „Dainų istorijos darželiui“.

Su gimimo diena dainos žodžių istorija

Tačiau „Su gimimo diena“ žodžių atsiradimo istorija buvo mažiau aiški. Nors ir dainuojami pagal tą pačią melodiją, nebuvo aišku ar šie žodžiai parašyti tos pačios Hills kompanijos.

Užuominos apie mums žinomą dainą pirmiausiai pasirodė 1901 metais, Indianos mokykliniame žurnale, tačiau be žodžių. Pilnas testas, toks kaip visiems žinomas dabar, pasirodė 1911 metais knygoje „Paprastas darbuotojas ir jo darbas“.

1930-aisiais daina pradėjo rodytis įvairiuose serialuose ir filmuose: „Girls About Town“, “Bosko’s Party“ ir „The Old Homestead“.

Nors Patty teigė, kad parašė „Su Gimimo Diena“ panašiu metu kai buvo parašyta „Labas rytas“, tačiau negalėjo teismui pateikti jokių įrodymų. Todėl jos bandymas įrodyti autorystę, teismo teigimu, tiesiog mp3 dainos išpopuliarėjimo pastūmėtas veiksmas. Kadangi nebuvo aišku ar Patty sukūrė šios dainos žodžius ar ne. Tačiau Hills šeima niekada iki tol nepasinaudojo savo teisėmis į tekstą.

Žodžių autorė Patty sakė, kad jau seniai susitaikė su faktu, kad jos maža dainelė tapo nacionaliniu turtu. Yra sukurta begalės Happy Birthday dainos versijų. Pateikiame vieną populiariausių versijų internete. Tai animuotas variantas, kuris susilaukė milžiniško susidomėjimo.

Straipsnis parengtas pagal theguardian.com informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *