Parsisiųsti dainas leidžia vis daugiau Lietuvos dainininkų

Mėgstamas dainas parsisiųsti į savo telefoną ar mp3 grotuvą nori kiekvienas muzikos mylėtojas. Tiesa, žinant kokia yra ekonominė situacija Lietuvoje toli gražu retas gali sau leisti mokėti už dainos parsisiuntimą. Dėl šios priežasties atsiradus internetui mūsų šalyje sparčiai išpopuliarėjo nelegalios svetainės, kurios suteikia galimybę nemokamai parsisiųsti autorines dainas.

Vienu tarpu Lietuvos teisėsaugininkai bei autorių teisių gynimo tarnybos gan aktyviai bandė kovoti su tokių puslapių savininkais, tačiau pastangos nedavė rezultatų. Teko ieškoti kitų sprendimų ir juos pavyko atrasti. Nesugebėjus sukontroliuoti nemokamų dainų parsisiuntimo iš interneto buvo nuspręsta papildomai apmokestinti visas laikmenas ir kietuosius diskus. Taigi, pirkdami mp3 ausinuką, išmanųjį telefoną ar kompiuterį visi sumokame mokestį, kuris galiausiai paskirstomas įvairiems kūrinių autoriams ir atlikėjams. Sumos dydis priklauso nuo to, ant kiek populiari yra daina.

Po tokio įstatymo ir Lietuvos dainininkai savo asmeninėse svetainėse pradėjo sudaryti sąlygas, kad jų gerbėjai galėtų nemokamai parsisiųsti dainas. Jiems šiuo metu aktualiau, kad jų lietuviškos dainos išplistų internete bei būtų dažnai grojamos per radiją, televiziją. Tokiu atveju muzikos atlikėjai ir kūrėjai turi galimybę daugiau gauti pinigų iš surinktų mokesčių.

Taigi, nemokamas dainų parsisiuntimas tam tikra dalimi tapo legalus, nes tokią teisę suteikia vis daugiau Lietuvos dainininkų. Žinoma, visuotinai pripažįstama, jog be autorių ir atlikėjų sutikimo platinti dainas yra draudžiama, tačiau tos aršios kovos jau nebeliko. Visi tarsi susitaikė su tuo faktu, jog prieš vėją nepapūsi ir šio proceso sukontroliuoti nepavyks. Kiek pamename šią veiklą kontroliuojančios tarnybos netgi buvo pasiruošusius gaudyti ir teisti visus tuos, kurie parsisiunčia dainas iš nelegalių svetainių, tačiau visą tai daroma masiškai ir kiekvieno lietuvio nepavyks nubausti 🙂

Tuo tarpu Popdainos.lt puslapis užsiima tik legalia veikla ir talpina audio bei video iš Youtube svetainės. Mūsų svetainėje nėra galimybės siųstis dainas. Na nebent tais atvejais kai patys Lietuvos dainininkai atsiunčia su prašymu patalpinti ir suteikti tokią prieigą lankytojams.

SEL – vienas iš tų populiarių Lietuvos atlikėjų, kuris yra suteikęs galimybę parsisiųsti savo lietuviškas dainas nemokamai.

Įrašo “Parsisiųsti dainas leidžia vis daugiau Lietuvos dainininkų” komentarų : 1

  1. THE ROOP – On Fire / Discoteque (Live at M.A.M.A. Music Awards)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *