Atsisiųsti dainų – vis dar yra galimybių internete, bet ar ilgam?

Atsisiųsti dainų – vis dar išlieka populiari paieškų frazė internete. Tiesa, nelegaliai muziką siunčiančių asmenų skaičius yra gerokai sumažėjęs, lyginant su situacija, kuri buvo prieš dešimtmetį. Yra padidėjęs tiek žmonių sąmoningumas, tiek ir sumažintos galimybės nemokamai parsisiųsti dainas internetu iš nelegalių puslapių.

Žinoma, kad Lietuvoje situacija keistųsi kūrėjų teisių gynimo asociacija LATGA, tam įdėjo daug pastangų. Šiuo metu yra kur kas mažiau internetinių kanalų, iš kurių galima nelegaliai atsisiųsti dainų. Ir greitu metu teigiami pokyčiai gali tapti dar didesni.

Nelegalios muzikos svetainės bus blokuojamos

Spaudoje skelbiama, jog dar šią vasarą bus priimtas reglamentas, kad interneto tiekėjas galėtų užblokuoti nelegalią svetainę. Tą padaryti galės gavęs skundą iš nukentėjusio muzikos atlikėjo ar kūrėjo. Taigi, parsisiųsti dainų, neturint tam teisės galimybių turėtų nebelikti. Žinoma, įsigaliojus šiam įstatymui gal ir nebus viskas sureguliuota iškart, tačiau su laiku nelegalių svetainių turėtų nebelikti.

Kodėl šis sprendimas užtruko taip ilgai?

Atsisiųsti dainų nemokamai ir nelegaliai Lietuvoje buvo galima kelis dešimtmečius. Dėl šios priežasties Lietuvos muzikos kūrėjai ir atlikėjai prarado labai daug pajamų. Kodėl tokių sprendimo blokuoti nelegalius parsisiuntimų puslapius nebuvo galima ir ankščiau? Yra kelios to priežastys. Visų pirma, tokios svetainės ir jų neteisėtas turinys yra talpinamas užsienio serveriuose. Tad užtrukdavo laiko, kol būdavo susisiekiama su užsienio paslaugų tiekėju ir išaiškinama situacija, jog jų serveriuose talpinamos svetainės ir nelegalios.

Tuo tarpu, domenų blokavimui ilgą laiką nepritarė patys Lietuvos politikai, nes neva tokiu būdu yra įvedama cenzūra internete. Neva pažeidžiamos nelegalių tinklapių savininkų teisės. Skamba absurdiškai, bet būtent tokie argumentai vyravo mūsų šalies politikos formuotojų lūpose. Visgi, panašu, kad galiausiai sveikas protas nugalėjo ir atsisiųsti dainų iš minėtų puslapių galimybių nebebus. Ypatingai, kalba eina apie tas svetaines, kurios per ilgus veikimo metus buvo įgavusios didelį žinomą ir darančios didžiausias žalą Lietuvos autoriams ir atlikėjams.

Žinoma, visiškai apriboti nelegalų muzikos parsisiuntimą iš interneto nepavyks, bet aptartas sprendimas turėtų pakeisti situaciją iš esmės. Tuo labiau, kad vis daugiau atsiranda ir įvairių socialinių projektų, kurie didina žmonių sąmoningumą šiuo klausimu. Vienas tokių – dokumentinis filmas „Mes esame autoriai”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *